1) Společenská prospěšnost v oblasti zaměstnávání a sociálního začleňování osob znevýhodněných na trhu práce,

Společnost EMEDIS s.r.o. byla založena v roce 2010, tehdy jako Pro-Charitu s.r.o. EMEDIS s.r.o. zaměstnává především osoby zdravotně postižené a osoby zdravotně znevýhodněné. Podíl těchto zaměstnanců činí více než 70 % z celkového počtu zaměstnanců. V rámci vytváření pracovních příležitostí pro zaměstnance OZP usiluje EMEDIS s.r.o. zároveň o jejich plnohodnotnou integraci a sociální začlenění. Tím zvyšuje jejich kvalifikaci a šance na uplatnění na trhu práce.

Naše společnost věří v lidskou soudržnost. V EMEDIS s.r.o. vytváříme prostor, kde lidé s různým zdravotním hendikepem mají příležitost se nejen zapojit do pracovního procesu, ale napřímo do života po boku zdravých kolegů. V takový svět v EMEDIS s.r.o. věříme a takový svět se prostřednictvím EMEDIS s.r.o. snažíme postupně vytvářet.

Zaměstnáváním minimálně 50 % zaměstnanců ze skupiny osob se zdravotním postižením a osob ohrožených sociálním vyloučením se společnost EMEDIS s.r.o. hlásí k principům sociálního podnikání. Tyto osoby plně integruje do pracovního procesu, čímž předchází již zmiňovanému sociálnímu vyloučení. Pracovní podmínky zaměstnancům přizpůsobuje jejich individuálním potřebám a omezením s ohledem na jejich zdravotní stav. Tím se zároveň snaží předcházet zhoršování jejich zdravotního stavu vlivem nevhodných pracovních podmínek.

2) Zaměstnávání více než 30 % osob znevýhodněných na trhu práce, kterými jsou osoby stanoveny ve výzvě v příloze č. 2. Konkrétně:
• uvedení cílové skupiny osob, které jsou v podniku zaměstnány a podporovány a jejich příslušnost k cílové skupině lze doložit dle výzvy S-podnik plus přílohy č. 2
• uvedení aktuálního celkového počtu zaměstnanců podniku (z CS i mimo CS),
• uvedení podílu osob z CS na celkovém počtu zaměstnanců podniku (nebo konkrétní počet osob z CS),
• osoby ze znevýhodněných skupin musí být zaměstnány na pracovní smlouvu nebo dohodu o pracovní činnosti s min. úvazkem 0,4 v podnikatelské činnosti sociálního podniku (nikoli pouze v rámci podpůrných činností).

Sociální podnik EMEDIS s.r.o. zaměstnává minimálně 50 % zaměstnanců z cílové skupiny osoby se zdravotním postižením a tímto se společnost EMEDIS s.r.o. hlásí k principům sociálního podnikání. Tyto osoby jsou zaměstnávány na hlavní pracovní poměr a plně je integrujeme do pracovního procesu, čímž předcházíme již zmiňovanému sociálnímu vyloučení. Pracovní podmínky zaměstnancům přizpůsobujeme jejich individuálním potřebám a omezením s ohledem na jejich zdravotní stav. Tím se zároveň snažíme předcházet zhoršování jejich zdravotního stavu vlivem nevhodných pracovních podmínek.

3) Integrace a rozvoj zaměstnanců znevýhodněných na trhu práce prostřednictvím integračních nástrojů, které umožňují zaměstnanci výkon pracovní činnosti, udržení pracovní pozice a zároveň přispívají k řešení jeho individuálních specifických potřeb (např. individuální plány rozvoje zaměstnanců);

V našem sociálním podniku nejde jen o pouhé zaměstnávání lidí se zdravotním postižením, ale usilujeme o jejich plnohodnotnou integraci a sociální začlenění. Mezi našimi kolegy jsou osoby zdravotně postižené, osoby zdravotně znevýhodněné i osoby ohrožené sociálním vyloučením.

Těmto lidem individuálně přizpůsobujeme pracovní podmínky s ohledem na jejich zdravotní stav a mnohdy i omezené možnosti. Usilujeme o to, aby jejich práce byla důstojná a aby jim přinášela radost. Umožňujeme jim střídání na pracovních pozicích a zajišťujeme pestrost pracovní náplně. Tím rozvíjíme jejich pracovní dovednosti, schopnost se přizpůsobit. Zaměstnanci se tak velmi přirozeně stávají flexibilnější a zároveň sebevědomější.

Zároveň předcházíme komplikacím, kterými může být např. syndrom vyhoření. Klíčovou roli v integraci hrají vedoucí jednotlivých středisek a jejich schopnost vést tým, práce s týmem, společné hledání možností uplatnění zaměstnanců.

Velký důraz klademe také na vzdělávání – pro naše zaměstnance pravidelně pořádáme školení (finanční gramotnost, první pomoc atd.) Školení se snažíme realizovat na základě zjištěných potřeb jednotlivých skupin.

V rámci spolupráce a partnerství se společnost EMEDIS s.r.o. snaží zaměstnancům poskytovat exkurze a workshopy do jiných integračních sociálních podniků, kde probíhá vzájemné předávání informací a zkušeností z oblasti zaměstnávání osob se zdravotním znevýhodněním. Zaměstnanci tak mají formou workshopů, exkurzí, školení či přednášek možnost rozšířit své vědomosti. Díky těmto aktivitám tak dochází nejen k pracovnímu, ale zároveň osobnostnímu rozvoji našich zaměstnanců. Zároveň mají zaměstnanci možnost navnímat fungování jiných subjektů, čímž může dojít k posílení jejich sebevědomí, a to i z hlediska činností, které si na jednotlivých exkurzích vyzkouší.

Velmi důležitý je pro nás individuální rozvoj zaměstnanců (např. jak důležitou roli v praxi hraje vzdělávání zaměstnanců, spolupráce s odborníky – lékaři, psychology atd.).

Úzce spolupracujeme s Úřadem práce – společně řešíme individuální potřeby našich zaměstnanců (prevence ztráty pracovního místa, spolupráce při vyřizování invalidních důchodů) – pravidelné schůzky, individuální práce se zaměstnancem a jeho nadřízeným – nastavení vhodných podmínek pro optimalizaci pracovního výkonu, nastavení pracovních návyků, společné hodnocení dosažených cílů, případně zjištění příčiny neúspěchu. Dále využíváme nabídku programů ÚP a jejich využití v praxi – příprava k práci, předcházení nezaměstnanosti s problematickými zaměstnanci, kariérní poradenství atd. Velmi osvědčenou formou spolupráce je také Firemní den přímo na ÚP, který konkrétně v Náchodě každoročně ve spolupráci s ÚP realizujeme.

V rámci celé firmy také neustále pracujeme na průběžném zdokonalování IT schopností našich zaměstnanců – probíhají vnitropodniková IT školení tzv. „IT okénko“ v rámci kterého mají zaměstnanci možnost řešit svoje individuální požadavky, ale také jsou dále školeni v aplikacích O365 (OneNote, Teams, Outlook, Planner atd.). Na základě konkrétních požadavků nadřízených operativně realizujeme i další případná školení spojená s potřebami aktuální situace.

Pravidelně se věnujeme hodnocení zaměstnanců – individuální rozhovory se zaměstnanci, zjišťování míry spokojenosti, celkových podmínek na konkrétních pracovních pozicích. To vše přispívá k rozvoji našich zaměstnanců, k přátelské atmosféře na jednotlivých pracovištích. Je to trend, kterým směřujeme. Dát příležitost handicapovaným, zapojit se do běžného života. V rámci těchto pravidelných rozhovorů, které probíhají s personalisty, získáváme informace vedoucí k zlepšení pracovních podmínek či ujištění, zda jsou současné podmínky a pravidla nastaveny správně. Individuální plány – (plán zaškolení dle ISO)

4) Zapojování zaměstnanců a členů do směřování podniku na základě vypracované strategie;

Sociální podnik EMEDIS s.r.o. je výrobně-obchodní firmou. Činnost jednotlivých úseků (středisek) řídí manažeři v koordinaci s vedoucími daných středisek. Ti pracují se zaměstnanci metodicky, ale i terapeuticky. Jednotlivé pracovníky zapojují do aktivit v rámci sociálního podniku. Pravidelně s nimi komunikují a společně se účastní pravidelných pracovních porad. Každý zaměstnanec má tak možnost zapojit se do rozhodovacích procesů a vývoje společnosti a vyjádřit svůj postoj.

Zaměstnanci sociálního podniku EMEDIS s.r.o. se aktivně zapojují do dění a celkového směřování podniku. Interní komunikace probíhá v rámci pravidelných porad a také prostřednictvím MS Teams. Pravidelně také vychází vnitropodnikový bulletin.

Zaměstnanci jsou pravidelně seznamování s filozofií sociálního podnikání. Formou pravidelných porad s vedoucími, ale také čtvrtletních porad s vedením společnosti, mají informace o aktuálním dění ve společnosti. Samozřejmě mají také možnost se k jednotlivým tématům vyjádřit či navrhnout možná řešení.

Se zaměstnanci realizujeme dvakrát ročně hodnotící rozhovory. V rámci nich mají možnost se vyjádřit k manažerským rozhodnutím střediska, na kterém pracují. Mají tak možnost dát najevo spokojenost či nespokojenost se svou pracovní pozicí, náplní práce či informovaností. V neposlední řadě v tomto ohledu probíhá také diskuse o podnětech k fungování jejich střediska.

5) Reinvestice min. 51 % zisku do rozvoje sociálního podniku a/nebo do naplnění jeho společenské prospěšnosti;

Společnost použila zisk z roku 2023 (5,238 mil. Kč) na umoření ztráty z minulých let.  Žádná dividenda  dosud nebyla vyplacena, dosud vždy 100% zisku zůstávalo ve společnosti.

6) Nezávislost v manažerském rozhodování a řízení na externích zakladatelích nebo zřizovatelích (autonomie a transparentnost řízení i vlastnické struktury);

Vlastnická struktura:

  • 50% Obchodního podílu MIFRE ENERGY s.r.o.
  • 50% Obchodního podílu MEDESA s.r.o.

Řídící struktura:

  • Statutární orgány (jednatelé): MVDr. Michal Krejčí a Ing. Michal Kazda, MSc.
  • Management:
    • Výkonný ředitel – v rámci funkce jednatele pozici vykonává MVDr. Michal krejčí 
    • Finanční ředitelka: Monika Hanušová
    • Personální ředitelka: Mgr. Lenka Fišerová
    • Výrobní ředitelka: Ing. Zuzana Matysková
    • Obchodní manažer: Martin Werner
    • Manažer expedice a logistiky: Marek Procházka (od 1.6.2024)
    • Manažerka kvality : Ing. Michaela Matěnová

Rozhodovací pravomoci:

  • Veškeré procesy firmy jsou rozloženy do výše zmíněných manažerských pozic mezi 3 úsekové ředitele a 3 manažery
  • Klíčovým nástrojem efektivního řízení jsou porady vedení, ze kterých plynou úkoly a manažerská zadání pro jednotlivé ředitele a manažery, z porad jsou zápisy včetně zapsaných úkolů
  • Mimo statusové operativní řízení samozřejmě každý z ředitelů drží svou agendu plynoucí z popisu práce, popřípadě agendu z přidělených projektů
  • Podpisovým právem disponují jednatelé (jednají samostatně) a rovněž (formou prokury)  finanční ředitelka
  • Přibližně šestkrát do roka probíhají celoprovozní porady se všemi zaměstnanci, na kterých jsou zaměstnanci informováni o novinkách ve firmě, probíhajících projektech a 

Schvalovací požadavky

  • Personální požadavky (prodlužování či změna pracovních úvazků, pokyn k zahájení náboru apod.) vznáší jednotliví úsekoví ředitelé či manažeři prostřednictvím systému MS Teams, relevanci personálního požadavku pak projednává personální ředitelka s úsekovým ředitelem / manažerem a schvaluje (podepisuje) buď jednatel či prouristka
  • Schvalování nákupních požadavků
    • Vznáší úsekoví manažeři
    • schvalují úsekoví ředitelé
  • Plánování výroby
    • V součinnosti podle odbytu a objednávek řeší výrobní ředitelka v součinnosti s obchodním manažerem
  • Cashflow
    • Operativně řeší finanční ředitelka
    • V případě potřeby řešit cashflow (mimořádné investice apod.) – jednají jednatelé

7) Lokalizace, podpora místní ekonomiky a spolupráce s místními aktéry;

Navázali jsme úspěšnou obchodní spolupráci s červenokosteleckou firmou NutWorld, se kterou společně připravujeme sortiment dárkových balení pod značkou Camellus. Jsme držitelem značky „Regionální produkt Kladského pomezí“, která je udělována podnikům, které splňují podmínky na využívání místních surovin a lidských zdrojů. Část produkce našich sirupů je prodávána u našich obchodních partnerů na území Královéhradeckého kraje.

Našimi zaměstnanci jsou lidé z blízkého okolí, převážně z Červeného Kostelce a Náchoda. 

V Červeném Kostelci nás také pojí velmi dobrá spolupráce se školami, pro které pořádáme exkurze do našich výrob spojených s workshopy, kde žákům a studentům přibližujeme fungování sociálního podniku, ale podrobněji se věnujeme také tématům z oblasti ekologie a medical. Záleží na konkrétní spolupráci – žáci a studenti ze Speciální školy Augustina Bartoše si u nás mohou vyzkoušet konkrétní pracovní pozice (např. pracovník výroby na etiketovně) a prakticky zjistit, jaké to je pracovat v sociálním podniku, kde se zohledňuje individuální zdravotní či sociální handicap. Pro žáky ZŠ Lhota připravujeme exkurze a workshopy, kde dáváme příklady z praxe pro jejich poznatky z environmentální oblasti – udržitelnost, cirkulární ekonomika, nakládání s odpady atd.
Pro studenty střední zdravotnické školy … připravujeme exkurze tematicky laděné do oblasti medical, které se věnuje naše značka ChariTex medical – vývoj, šití zdravotnický pomůcek (polohovacích, antidekubitních atd.) a jejich uplatnění v praxi. Dále pak možnost využití kompenzačních pomůcek u konkrétních skupin pacientů (invalidní vozíky, chodítka, madla atd.)

8) Environmentální zodpovědnost při výkonu podnikatelské aktivity, tzn. při výrobě výrobků a/nebo poskytování služeb včetně provozu.

Principy sociálního podnikání velmi rezonují s principy udržitelného rozvoje a ekologického přístupu. Při výrobě přistupujeme s respektem k životnímu prostředí, obaly našich produktů jsou z recyklovatelných materiálů, jsme certifikovanou společností pro výrobu sirupů v BIO kvalitě. 

V našich provozech používáme ekologické čistící a hygienické prostředky.

Postupně přecházíme na elektronické dokumenty, což se týká nejen pracovněprávních dokumentů, ale např. zasílání elektronických faktur či ukládání dokumentů do tzv. elektronických šanonů. Ve všech našich provozovnách myslíme také na aspekty ekologické, šetříme papírem a důsledně dodržujeme třídění odpadů.

Na ekologickou udržitelnost myslíme i při přípravě nabídky dárkového sortimentu – propojujeme textilní výrobu ChariTex a prodej bylinných sirupů Camellus – využíváme zbytků látek na šitý doplňkový dárkový sortiment do dárkových balení – bylinkové pytlíčky, dárková srdíčka atd., využíváme zbytkový obalový a dekorační materiál – kartony, stuhy, jutovina atd. 

Reagujeme na nejnovější trendy, ve snaze o dlouhodobou udržitelnost, proto jsme během letošního roku absolvovali semináře týkající se ESG. Principy vyplývající z tohoto konceptu zavádíme do praxe našeho provozu výroby sirupů Camellus, ale i v dalších provozech našeho podniku.